În cazul unor despăgubiri, victimele accidentelor rutiere nu apelează de cele mai multe ori la ajutorul unui profesionist fără să fie conştiente că în acest fel ajung să nu îşi exploateze pe deplin drepturile.

Pentru un avocat, ”zile de ingrijiri medicale” este o sintagma cu un înţeles profund diferit de sensul pe care îl dau în acest caz persoanele vătămate în urma accidentului. Avocații noștri empatizează cu situaţiile dificile în care vă aflaţi şi care v-au determinat să căutaţi ajutorul unui specialist. Încercăm constant, oferind consultanţă gratuită, să vă sprijinim interesele pe parcursul drumului lung şi sinuos pe care obținerea de despăgubiri îl presupune.

Numărul de zile de ingrijiri de medicale reprezintă un număr abstract, prin care se evaluează din punct de vedere medico-legal severitatea leziunilor posttraumatice.

De asemenea, vă stăm la dispoziție cu o serie de alte servicii, pe care vi le putem oferi alternativ situației sau informativ, și le găsiți la un click distanță pe următorul titlu: Servicii alternative

Cu toate că legea penală prevede denumirea de zile de ingrijiri medicale „pentru vindecare”, sintagma este utilizată eronat din perspectivă medicală, vindecarea nefiind întotdeauna posibilă.

În aceste condiții, există traumatisme care fie nu se vindecă niciodată, fie, chiar fără să fie nevoie de tratament medical, dispar în mod natural.

Evaluarea numărului de zile de ingrijiri medicale nu reprezintă suma zilelor în care pacientul a stat internat sau durata concediului medical, ci este o apreciere făcută de medicul legist și are în vedere mai multe aspecte, cum ar fi: vârsta victimei, posibilitatățile de recuperare, afecțiunile de care pacientul suferea înainte de producerea accidentului, etc.

La fel de importantă este și localizarea traumatismului, adică zona corporală sau organul care a fost lezat.

Medicul legist, coroborând toate documentele puse la dispoziție de către cel ce solicită expertiza, stabilește numărul de zile de ingrijiri medicale și în raport de tratamentul urmat, dacă victima a fost tratată la spital sau la domiciliu și durata acestui tratament.

De asemenea se ține cont și de urmările pe care leziunea pricinuită victimei le va produce în viitor.

În analiza suferințelor persoanelor expertizate, cadrele INML au în vedere anumite bareme cu ajutorul cărora pot formula concluzii în ceea ce privește numărul de zile de ingrijiri medicale.

Sunați acum la
0788 550 057 pentru Consultanță Gratuită!

În capitolul intitulat „Infracţiuni contra integrităţii corporale sau sănătăţii”, Noul Cod Penal face referire la noțiunea de zile de ingrijiri medicale, fără a oferi o definiție precisă.

Zilele de ingrijiri medicale reprezintă o evaluare a suferințelor resimțite de victimă, în calculul cărora medicul legist are în vedere o multitudine de factori, precum gravitatea leziunii, timpul necesar vindecării pacientului, vârsta și șansele acestuia de recuperare, etc.

Așadar, aprecierea numărului de zile de ingrijiri medicale nu reprezintă o operațiune rezultată din însumarea numărului de zile petrecut de către pacient în regim de spitalizare, a numărului de zile corespunzător concediului medical acordat sau a zilelor de repaos efectiv la domiciliu.

Estimarea acestuia constituie o operațiune complexă, care are la bază instrumente de calcul (bareme medico-legale) ce constituie pentru medicul legist atât limite, cât și punct de orientare în momentul în care stabilește gradul de severitate al afecțiunii.

Este deosebit de important a se determina cu exactitate numărul real și actual de zile de ingrijiri medicale necesar vindecării traumatismelor victimei, acesta având relevanță în plan penal. În funcție de concluziile Institutului de Medicină Legală unde pacientul a fost examinat, fapta generatoare de suferințe este încadrată în conținutul unei infracțiuni.

Referitor la infracțiunea de lovire sau alte violențe:

Art. 193:

Lovirea sau alte violenţe:

 1. Lovirea sau orice acte de violenţă cauzatoare de suferinţe fizice se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.
 2. Fapta prin care se produc leziuni traumatice sau este afectată sănătatea unei persoane, a cărei gravitate este evaluată prin zile de ingrijiri medicale de cel mult 90 de zile, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani sau cu amendă.
 3. Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.

Actele intenționate de violență sunt incriminate de către legiuitor indiferent de natura lor, însă, atunci când leziunile rezultate sunt apreciate de către medicul legist sub forma zilelor de ingrijiri medicale, limitele speciale ale pedepsei cresc, fapta întrunind elementele constitutive ale formei agravate a infracțiunii.

În ceea ce privește infracțiunea de vătămare corporală: Vătămarea corporală: (1) Fapta prevăzută în art. 193, care a cauzat vreuna dintre următoarele consecinţe:

 1. o infirmitate;
 2. leziuni traumatice sau afectarea sănătăţii unei persoane, care au necesitat, pentru vindecare, mai mult de 90 de zile de ingrijiri medicale;
 3. un prejudiciu estetic grav şi permanent;
 4. avortul;
 5. punerea în primejdie a vieţii persoanei,

se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani.

Remarcăm astfel că, în ipoteza în care numărul de zile de ingrijiri medicale acordate este mai mare de 90 de zile, fapta ce a cauzat leziunile posttraumatice poate căpăta o calificare juridică diferită, sens în care și limitele pedepsei vor fi mai ridicate, de la 2 la 7 ani.

De asemenea, numărul de zile de ingrijiri medicale este unul dintre factorii supuși analizei instanței de judecată în procesul cuantificării daunelor remuneratorii ce urmează a fi acordate victimei.

Testimoniale

Consultă un Avocat

Contactează-ne pentru o ofertă personalizată de servicii juridice

  Call Now Button

  Aveți încredere în noi. Împreună facem dreptate.

  mail+40 788 55 00 57

  Got it!
  X